Post Image

Tip na výlet v okolí Banskej Bystrice: Moštenické travertíny

11. apríla 2018

Nachádzajúc sa iba 20 km od Banskej Bystrice, moštenické travertíny sú  ideálnym miestom na rýchly výlet aj počas pracovného dňa. Dostať sa k nim je naozaj jednoduché, či už bicyklom, autom, alebo autobusom. Ak zvolíte prvé dve možnosti, viete sa dostať priamo až k travertínom a pohodlne odstaviť auto alebo bicykel pri ceste a vychutnať si pohodu pri zvuku padajúcich vodopádikov. Stačí v dedine Moštenica na rázcestí pri autobusovej zastávke odbočiť doprava a po ceste sa dostanete priamo k strieške, pod ktorou sa skrýva Jegorov minerálny prameň. Nebuďte prekvapení, keď tu v lete budete musieť počkať aj niekoľko minút, kým sa dostanete na rad, chutí totiž naozaj výborne a chodia si ho nabrať nielen domáci, ale aj ľudia zo vzdialenejšieho okolia. V okolí Moštenice sa nachádzajú až štyri prírodne pramene, tento je však najľahšie prístupný a tým pádom aj najpopulárnejší.

Ja preferujem vybrať sa k travertínom pešo z dediny Moštenica. Je to štvorkilometrová prechádzka nádherným lesom, kde cestu lemuje krásny potok s mnohými zákutiami a malými vodopádmi. Ak ste milovníkmi hubárčenia, počas sezóny sa oplatí zobrať so sebou aj košík, určite sa domov nevrátite bez úlovku. Začiatkom jari tu zas rastie veľké množstvo medvedieho cesnaku, len pozor, nepomýľte si ho s jedovatou konvalinkou. Zbierajú sa iba listy a tie musia typicky voňať po cesnaku. No a s troškou šťastia tu môžete stretnúť aj lesnú zver, nám prebehli cez cestu srnky. Keď sa už dostanete k Jegorovmu prameňu, zvuk padajúcej vody vás rýchlo navedie k najkrajším travertínom. Nachádzajú sa po ľavej strane od striešky prameňa, naozaj sa nedajú minúť. No a určite nezostávajte iba na tomto jednom mieste. Vyberte sa po prúde alebo proti prúdu potoka a v lese nájdete mnoho malebných zákutí, vďaka ktorým dobijete energiu do ďalších náročných dní.

Ak budete mať šťastie, môžete natrafiť aj na salamandru škvrnitú a možno vám aj takto parádne zapózuje na fotku.

Pridám vám ešte jednu pikošku, o ktorej veľa ľudí nevie: vďaka ideálnej vlhkej klíme, sú moštenické travertíny priaznivým prostredím pre astmatikov a pre ľudí trpiacimi dýchacími problémami. Ďalší skvelý dôvod, prečo nesedieť doma a ísť načerpať energiu do prírody!