Post Image

Kedysi sa tu liečil Ľudovít Štúr, dnes by tu mohli natáčať hororové filmy!

30. augusta 2018

Kúpeľná osada Korytnica leží neďaleko Liptovskej osady v okrese Ružomberok pod svahmi nízkotatranského vrchu Prašivá a len 7 kilometrov od populárneho strediska Donovaly. Za čias Rakúsko-Uhorska patrili k tým najvychýrenejším a najobľúbenejším kúpeľom a liečili sa tu cisár František Jozef aj Ľudovít Štúr. Hoci ešte donedávna slúžili svojmu liečebnému účelu, dnes na slávnu minulosť už len spomínajú.

Je k neuvereniu, že kúpele zatvorili až v roku 2003! Počas prechádzky bývalým kúpeľným areálom nadobúdame dojem, že tu živá duša nebola od druhej svetovej vojny.

Pozitívom sú zrekonštruované pramene. Prístupných je päť prameňov: Vojtech I. , Vojtech II., Žofia, Jozef a Anton. Cestou k nim musíte prejsť okolo rozpadnutých budov, kde vás doširoka otvorené vráta lákajú vstúpiť a pozastaviť sa nad schátraným stavom kedysi krásnych liečebných domov.

K zúboženému stavu prispela najmä privatizácia kúpelov v 90-tych rokoch. Odkedy sa zavreli brány pre kúpeľných hostí, budovy sú voľne prístupné, čo využili mnohí na rozkradnutie a znivočenie toho, čo tu zostalo. Niektoré miestnosti stále napovedia, na čo sa asi kedysi využívali. Zabudnutý juke box prezrádza, že na týchto miestach sa odohrávali večerné zábavy.

Tabuľa na liečebnom dome Oľga spomína na pobyt Ľudovíta Štúra. Ten by nad terajším stavom kúpeľov iba zaplakal. Príroda si začína brať naspäť toto územie, okolo budov je hustý porast a chodníky a cesty sú rozpadnuté.

Smutné je, že všetky budovy sú voľne prístupné, čo môže byť nebezpečné nielen pre zvedavé deti, ale aj pre dospelých. Všade sú rozbité okná, rozpadnutý nábytok, popraskané steny aj stropy. Na schodoch už dávno nie sú zábradlia a vytrhali sa aj káble zo stien. Chodby pripomínajú scény z hororových filmov a zašlú slávu kúpeľov si už ťažko predstaviť.

V niektorých miestnostiach nachádzame liečebné pomôcky, ktoré pomáhali mnohým ľuďom so zdravotnými ťažkosťami. Liečili sa tu najmä  problémy tráviaceho ústrojenstva, cukrovka, anémia a vďaka vysokému obsahu vápnika v prameňoch i osteoporóza. V jednej z ambulancií sme rozoznali aj starý röntgen, teda to, čo z neho zostalo.

Preskúmavanie takýchto zabudnutých miest má aj svoj odborný názov. Hovorí sa tomu Urbex! Urbexeri vyhľadávajú opustené chátrajúce budovy, aby zachytili ich krásu alebo skazu. V Korytnici by si určite prišli na svoje, my sme tu strávili niekoľko hodín.

Napadlo nám ešte jedno prirovnanie. Černobyľ! Hoci sme tam nikdy neboli, toto by bolo slovo, ktoré by nás napadlo na opísanie stavu v Korytnici. Kúpele naozaj pripomínajú katastrofu, ktorá donútila návštevníkov náhle opustiť svoje dočasné obydlia. Zub času a lepkavé ruky odvážlivcov skazu dokonale dokončili!

A hoci areál je naozaj schátralý, Urbex prechádzka nás bavila a raz za čas sa sem opäť prídeme pozrieť. Verím, že sa naša generácia sa zo stavu v Korytnici poučí a nedopustíme, aby ďalšie naše klenoty dopadli, ako kedysi slávne kúpele v srdci Slovenska!