Post Image

Najkrajšie slovenské foto-pohľady

5. júna 2018

Fotografia a cestovanie sú mojou najväčšou vášňou a sú úzko prepojené. Vďaka fotografii som mohol precestovať celé Slovensko a preto som sa rozhodol, že sa podelím so svojím osobným výberom najkrajších foto-pohľadov Slovenska. Zameral som sa najmä na prírodu a históriu, ale nájdete tu aj mestá, ktoré svojou atmosférou a malebnosťou do môjho zoznamu jednoducho patria.

Lučiansky vodopád

Vodopád v obci Lúčky

Tento vodopád patrí medzi päť najvýznamnejších vodopádov na Slovensku a patrí mu aj titul národnej prírodnej pamiatky. Celková výška je 12 metrov a vďaka tomu, že stojí na hornatom travertínovom podloží, je voda sfarbená do krásnych bledomodrých odtieňov. Super výhodou je, že vodopád sa nachádza uprostred obci Lúčky a je teda ľahko dostupný pre každého. V letných mesiacoch sa dokonca môžete okúpať priamo vo vode pod vodopádom, ale nezabúdajte, že je to národná prírodná pamiatka a bolo by super, keby to tak aj zostalo 🙂

Bardejov

Radničné námestie v Bardejove

Bardejov sa nachádza na severovýchode Slovenska, neďaleko hraníc s Poľskom. Jedná sa o starobylé mesto, ktoré má za sebou dlhoročnú históriu. Najvýznamnejšou a aj najkrajšou časťou mesta je bezpochyby Radničné námestie, ktoré bolo ako historické centrum spolu s niekoľkými miestnymi stavbami zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Ja som toto mesto navštívil iba raz, ale úplne som podľahol jeho kráse a teším sa na mnohé ďalšie návštevy.

Súľovské skaly

Súľovské skaly

Národná prírodná rezervácia Súľovské skaly je najkrajšou a návštevnícky najvyhľadávanejšou časťou Súľovských vrchov. Jej ostré biele bralá čnejúce z hustej lesnej zelene vytvárajú skutočne okúzľujúcu panorámu, ktorej len máloktorý turista a fotograf dokáže odolať. Celá rezervácia je posiata zaujímavými skalnými útvarmi, okrem tradičných veží, homôľ, ihiel a brán tu možno obdivovať i útvary pripomínajúce ľudské postavy či zvieratá. Rozmanitosť prírody láka na náročnejšie výstupy, ale svoje zákutia si tu nájdu aj rodinky s deťmi.

Hriňovské lazy

Jarné políčka na Hriňovských lazoch

Okolie maličkého mesta Hriňová na strednom Slovensku v Podpoľaní je miestom, kde akoby zastal čas. Zabudnite na život v panelákoch. Tak ako kedysi, je tu aj dnes zvykom bývať v rodinnom dome, chovať domáce zvieratá a obrábať si ten kúsok pôdy, ktorý vám patrí. Bohom zabudnuté Hriňovské lazy sú pre niekoho „dierou“, no pre mnohých tým najkrajším miestom na svete. A nemožno sa im čudovať. Ja túto časť Slovenska navštevujem pravidelne na jar, keď začnú kvitnúť ovocné stromy. Príroda vtedy ponúka pestrofarebnú paletu farieb a túlať sa poliami a lúkami s fotoaparátom v ruke je pre mňa dokonalý relax.

Banská Bystrica

Nočná búrka nad námestím SNP v Banskej Bystrici

Teraz dopredu priznávam, že sa jedná o moje rodné mesto a ako každý, aj ja budem tvrdiť, že rodné mesto je to najkrajšie 🙂 V tomto prípade však platí, že som celkom objektívny. Ležiac v srdci Slovenska, do Banskej Bystrici to má každý na skok a je ideálnou zastávkou pri cestách naprieč Slovenskom. Historické jadro Banskej Bystrice, ktoré bolo za mestskú pamiatkovú rezerváciu vyhlásené v roku 1955, zdobia mnohé architektonické skvosty tohto významného obdobia. Je jedno, či sa pozeráte z hodinovej veže, alebo z terás okolitých reštaurácii, banskobystrické námestie vás vždy chytí za srdce a budete sa sem chcieť vrátiť.

Čičmany

Drevenica s ornamentálnou výzdobou v Čičmanoch

Krásna obec Čičmany leží v južnej časti Rajeckej doliny a preslávila sa originálnymi drevenicami s charakteristickou bielou ornamentálnou výzdobou. Maľba na domoch mala chrániť drevené trámy pred vlhkosťou a pred rozpraskaním spôsobeným slnečnými lúčmi. Pôvodne sa na výzdobu používala hlina a neskôr vápno. Pamiatkovú rezerváciu tvorí až 136  dreveníc a toto kúzelné miesto treba určite navštíviť aspoň raz za život 🙂

Dražovský kostolík

Kostol svätého Michala Archanjela v Dražovciach

Dražovský kostolík patrí medzi najstaršie a najzaujímavejšie románske kostoly na Slovensku. Z pôvodného kostola z 11. storočia sa zachovali len základy, z neskoršieho obdobia kamenné múry, ktoré nakoniec na prelome 12. a 13. storočia doplnili tehlami a dali mu dnešnú podobu jednoloďového kostola s okrúhlou apsidou a menšou vežou s ihlanovou strechou.  Stojí na jednom z výbežkov Tríbečského pohoria na ceste medzi Nitrou a Topoľčanmi, a máte pocit, akoby panoval nielen obci, ale aj celému okoliu 🙂

Vlkolínec

Skanzen ľudovej architektúry Vlkolínec

Skanzen ľudovej architektúry Vlkolínec patrí k najvyhľadávanejším a najvýznamnejším lokalitám na celom Slovensku, čo pred 20 rokmi uznalo aj UNESCO zapísaním Vlkolínca do Svetového dedičstva ľudstva. Celú obec tvorí dohromady 45 pôvodných domov v zrubovej podobe, postavených na kamenných základoch. Na tých vyrástli hlinené a drevené múry a šindľové strechy, ktoré obydlia zakryli. Nejeden domček zdobí omietka v pastelových farbách a malebnosť Vlkolínca dopĺňajú tiež okolité polia a lúky. Na rozdiel od niektorých iných skanzenov je obec rozkladajúca sa pod vrchom Sidorovo dodnes trvalo obývaná a nezasahuje do nej moderná architektúra, čím je na nielen na Slovensku skutočne unikátna.

Bojnický zámok

Bojnický zámok

Klenotom Bojníc, mestečka pri Prievidzi, je „rozprávkový” Bojnický zámok, ktorý patrí k najnavštevovanejším a najkrajším  zámkom nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe. Zámok postavili na travertínovej kope, na ktorej v 11. storočí stál stredoveký hrad. V minulosti ho vlastnili najslávnejšie šľachtické rody, pričom jeho poslednými vlastníkmi boli Pálfiovci, ktorý dali zámok prestavať do súčasnej podoby podľa vzoru francúzskych gotických radov z údolia rieky Loiry. Prechádzky v okolí zámku a v neďalekom kúpeľnom parku sú ideálnym spôsobom na načerpanie energie a vyvetranie fotoaparátu 🙂

Tomášovský výhľad

Tomášovský výhľad v slovenskom raji

Najkrajší výhľad v Slovenskom raji je bez pochýb Tomášovský výhľad. Tento skalný útvar, ktorý sa týči nad riekou Hornád, proste nemôžete vynechať, určite by ste si to vyčítali. Výstup nie je obzvlášť náročný. Musíte rátať so stúpaním, avšak hravo sa to dá zvládnuť za približne hodinku. Trasa má tri a pol kilometra, je riadne značená a na konci na vás čaká on – Tomášovský výhľad. Výstup hore zvládnu hravo aj malé deti, prípadne seniori. A za ten výhľad to teda stojí!

Trenčiansky hrad

Trenčiansky hrad

Dominantou mesta Trenčín a celého Považia je bezpochyby Trenčiansky hrad postavený na strmom brale. Je jedným z najrozsiahlejších v Európe. Od 11. storočia bol kráľovským hradom, pod ktorým sa začalo rozvíjať mesto. Mohutný systém jeho opevnenia je výsledkom postupného zdokonaľovania dôležitej pohraničnej pevnosti a neskôr župného sídla. Trenčín s hradom zohral dôležitú úlohu predovšetkým v období tureckých vpádov. Najznámejším majiteľom bol Matúš Čák Trenčiansky, ktorému patrilo viacero slovenských hradov a preto sa nazýval aj „Pán Váhu a Tatier“.

Banská Štiavnica

Kalvária v Banskej Štiavnici vynárajúca sa ponad hmlu

Bývalé banícke mesto Banská Štiavnica je jedným z najkrajších a historicky najzaujímavejších miest na Slovensku. Je taktiež mestom zaradeným do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. V mestskej pamiatkovej rezervácii Banská Štiavnica sa nachádza 360 pamiatkových objektov. Vytvárajú jedinečný súbor vysokej kultúrnej a historickej hodnoty, ktorý je navyše zasadený do nádherného horského prostredia Štiavnických vrchov. Toto mesto má neopakovateľnú atmosféru, nebudete vedieť, ktorú časť mesta a okolia chcete skôr odfotiť 🙂

Oravský hrad

Oravský hrad

Jednou z najväčších turistických atrakcií severného Slovenska je Oravský hrad, vybudovaný ako „orlie hniezdo“ na skale nad riekou Orava v Oravskom Podzámku. Bol župným hradom a sídlom oravského panstva, ku ktorému patrila takmer celá Orava. Podobne ako mnohé iné na Slovensku, začali ho pravdepodobne budovať na mieste starého dreveného hrádku po tatárskom vpáde v roku 1241. Skalný hrad pôvodne postavili v románskom a gotickom slohu, neskôr ho renesančne a neogoticky prestavali. Hrad tvorí komplex budov sledujúcich tvar hradnej skaly. V roku 1556 sa hrad dostal do rúk Thurzovcom, ktorí uskutočnili jeho najrozsiahlejšiu prestavbu. V roku 1611 dostal Oravský hrad svoju dnešnú podobu. Hrad je vyhľadávanou destináciou nielen medzi turistami, ale aj filmármi a fotografmi z celého sveta.

Špania Dolina

Kostol premenenia pána v Španej Doline

Špania Dolina je maličká obec na strednom Slovensku, ktorú v minulosti poznali ľudia v celej Európe. Ak ste ju doteraz nenavštívili, mali by ste túto chybu rýchlo napraviť. Aj po desiatkach rokov od zatvorenia baní je Špania Dolina stále významným mestom stredného Slovenska. Stalo sa totiž centrom cestovného ruchu, ktoré ponúka pohľad nielen do baníckej histórie Slovenska. Španiu Dolinu totiž dodnes tvoria malé domčeky niekdajších baníkov, ktoré sú postavené na strmých svahoch údolia. Zachovala sa tu aj tradícia čipkárstva a čipky od žien zo Španej Doliny patria medzi tie najkrajšie na Slovensku. Dominantnou stavbou obce je Kostol Premenenia Pána, ktorý s námestím spája kryté schodisko.

Spišský hrad

Spišský hrad vypínajúci sa nad morom hmly

Východný horizont Spiša vytvára silueta Spišského hradu, ktorý je s rozlohou vyše 4 ha jedným z najväčších zrúcaninových hradných komplexov v strednej Európe. V roku 1993 Spišský hrad a kultúrne pamiatky blízkeho okolia zapísali do Zoznamu pamiatok svetového dedičstva UNESCO. Výstavba stredovekého hradu na travertínovej kope sa datuje do začiatku 12. storočia. Pohľad na tento nádherný hrad je kúzelný z každej strany, mne však najviac učaroval pohľad s Vysokými Tatrami v pozadí. Keby sa ma niekto spýtal, ako by som mu opísal Slovensko, ukázal by som mu túto fotografiu. Vyjadruje pre mňa spojenie histórie, pracovitosti nášho ľudu a krásu našej prírody.

Vysoké Tatry

Tento článok nemôžem zakončiť žiadnymi inými fotkami, ako tými z Vysokých Tatier. A keďže vyjadriť ich krásu iba jednou fotkou je nemožné, ukážem vám rovno tri pohľady, ktoré pre mňa dokumentujú krásu našich veľhôr.

Pohľad na Belianske Tatry z Lesníckeho sedla

Pohľad na Kriváň od rieky Belá

Belianske Tatry v zajatí hmly

Toto sú pre mňa najkrajšie foto-pohľady Slovenska. Je to môj subjektívny výber, ak som zabudol na miesto, ktoré by si zaslúžilo byť v mojom zozname, napíšte mi to do komentára a ja svoj zoznam prehodnotím 🙂 Žijeme v nádhernej krajine, ktorú si zaslúži vidieť čo najviac ľudí. Potešíte ma zdieľaním tohto článku a komentármi k nemu.

 

 

 

 

    One Comment

  • Nadherne fotky mas Gabriel, fakt. Tesim sa, ze si konecne rozbehol blog a budem drzat palce do buducna 🙂