Post Image

Rebarborovo malinový koláč zo špaldovej múky

18. mája 2018

Rebarbora je jednou z najzdravších druhov zeleniny. Jej chuť je kyslastá, obsahuje kyselinu listovú, potrebnú pre našu krv a činnosť mozgu a nervov. Okrem toho je aj bohatým zdrojom vlákniny, ktorá viaže tuky, detoxikuje telo a podporuje činnosť čriev. Potrebujete ešte ďalší dôvod, prečo konzumovať túto fajnú zeleninu? No vraj je rebarbora aj rastlinou lásky a keďže k nám prišla na návštevu priateľkina mama, tento koláč je ideálny dezert na láskyplné privítanie 🙂

Suroviny:

Cesto 

300g špaldovej múky

1 pl prášku do pečiva

soľ

2 ks žĺtka

150 g maslo

1 ks vajíčko na potretie

Plnka

300 g rebarbory

100 g malín (môžu byť aj mrazené)

50 g hnedého cukru

citrónová šťava

 

Postup:

Zmiešame múku, soľ, prášok do pečiva, žĺtky, maslo a rukou vypracujeme tuhšie cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme odstáť v chladničke. Rebarboru ošúpeme, keďže šupka je horkastá a nakrájame na menšie kocky. Preložíme do misy, pridáme umyté maliny, pridáme cukor, citrónovú šťavu z polky citróna a premiešame. Odstáte cesto vyberieme z chladničky a odoberieme jednu tretinu cesta, z ktorého budeme tvarovať mriežku na vrch koláča. Ostatné cesto rozvaľkáme pomocou potravinovej fólie tak, aby nám pokrylo formu na pečenie. Rebarboru a maliny vylejeme na cesto a na vrch prekladáme dvojcentimetrové pásiky zo zvyšného cesta a potrieme ich vajíčkom. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 40-45 minút. Tento koláč chutí výborne aj samostatne, my ho však radi jeme so zmrzlinou, alebo so šľahačkou 🙂 Dobrú chuť!